Nyt


Læs også selskabets nyhedsbreve


Ny bestyrelse i Dansk Jordemoderfagligt Selskab

6. juni 2024

Den nye bestyrelse i DJS har konstitueret sig. Se den nye bestyrelse her


Årsberetning 2024

6. juni 2024

Læs formandskabets årsberetning 2024


Input til Sundhedsstrukturkommissionen fra Dansk Jordemoderfagligt Selskab

I perioden juni 2023 til januar 2024 inviterede sundhedsstrukturkommissionen alle – herunder organisationer, foreninger og privatpersoner – til at sende deres input til kommissionens åbne postkasse. DJS har sendt et svar med følgende overskrifter:

Sundhedsvæsenet skal ikke kun tage udgangspunkt i sygdom, men i lige så høj grad prioritere at sikre sundhed

En national Chief Midwife

Bedre mulighed for videreuddannelse af jordemødre i sundhedsvæsenet og forankring af stillinger i det patientnære arbejde

● Relevant differentiering i svangreomsorgen

● Fødende bør tilbydes reelle muligheder for valg af fødested

● Forbedring af vagtarbejdet

● Prioritering i Sundhedssektoren er en tværfaglig opgave

Her kan du læse hele DJS’ input sendt til Sundhedsstrukturkommissionen


Fælles holdningstilkendegivelse til abort

I DJS har vi i samarbejde med Jordemoderforeningen gennem det sidste år arbejdet på en fælles holdningstilkendegivelse om abort. Vi mener, at vi som fagligt selskab er forpligtet til at have en holdning til spørgsmålet om abort, da det direkte berører vores virksomhedsområde.

Emnet kan ses fra mange perspektiver og er forbundet med mange forskellige holdinger, og det har derfor været en lang og omfattende process, hvor vi har forsøgt at komme omkring flest mulige nuancer, herunder erfaringer fra udlandet, lovgivningen, nationale og internationale studier og haft mange lange samtaler.

Vi er i fællesskab med Jordemoderforeningen kommet frem til, at abortlovgivningen skal revideres på mange forskellige punkter. Abort handler nemlig ikke kun om en ugegrænse, men derimod om en lang række rettigheder.

Det er ikke kun de mindreåriges rettigheder, vi mener skal sikres bedre, men en hel vifte af områder, der skal sættes ind på. Behandlingstilbuddet før, under og efter en abort skal forbedres, der skal laves flere tilbud, der understøtter den reproduktive sundhed, samrådene i deres nuværende form bør afskaffes og erstattes af frivillig og uvildig rådgivning, der skal ses på at sikre fagpersonalets rettigheder og helt overordnet mener vi, at der bør ses på og diskuteres, hvorvidt den nuværende lovgivning er rettidig.

Læs hele den fælles holdningstilkendegivelse her: Holdningstilkendegivelse om abort i danmark


Høringssvar til NKA om igangsættelse af fødsler

17. januar 2022

DJS har indgivet et høringssvar til den nationale kliniske anbefaling for igangsættelse af fødsler, som Sundhedsstyrelsen har sendt i høring.
Høringssvaret kan læses her


Information om indberetning af bivirkninger til Angusta

25. marts 2021

DJS har sammen med DSOG udarbejdet information omkring indberetning af bivirkninger til Angusta. Informationen sendes i dag til alle chefjordemødre og overlæger.

Lægemiddelstyrelsen vil sammen med Jordemoderforeningen tilbyde brush-up kursus inden længe, ligesom I vil kunne læse mere i Tidsskrift for Jordemødre.

I DJS’ bestyrelse håber vi, at disse tiltag vil sikre, at vi får overholdt vores indberetningspligt fremover.


Ny arbejdsgruppe om fødsler udenfor specialafdeling

7. oktober 2020

DJS har indsendt høringssvar til SST vedr. organisering af fødeområdet. Det kan læses her

Det er derfor – endnu engang – blevet tydeligt for os, at vi med fordel kunne nedskrive vores egne faglige standarder eller retningslinjer at referere til. Både i dagligdagen og når der skal udformes policy-dokumenter som nu.

Vi vil derfor gribe “ilden” derude lige nu og nedsætte en arbejdsgruppe om hjemmefødsler og fødsler udenfor specialafdeling. Gruppen skal være med til at definere, hvilken type dokument, der er behov for, og præcis hvad der skal undersøges og beskrives (udforme PICO). Når det er på plads, skal gruppen udarbejde dokumentet. Her forventer vi, at man anvender GRADE.

Gruppen skal som udgangspunkt bestå af syv jordemødre og to brugere. Vi har både brug for stærke forskningskompetencer og betydelig klinisk erfaring med hjemmefødsler i gruppen.

Hvis du er interesseret i arbejdet, så send en mail til danskjordemoderfagligtselskab@gmail.com senest d. 1/1-21, hvor du kort beskriver din baggrund og motivation for at deltage. Du skal være medlem af DJS for at deltage.


En opdatering på arbejdsgruppen om ikke-terapeutisk omskæring af drenge

21. august 2020

Formand for DJS Katja Schrøder og bestyrelsesmedlem Mie de Wolff deltog i første arbejdsgruppemøde. Det var et fint møde, men selvfølgelig også et møde præget af de uenigheder, der er omkring læsning af litteraturen og feltet i det hele taget.
DJS takkede styrelsen for invitationen, men meddelte tidligt på mødet, at vi er lidt forundrede over at være blevet inviteret, og at vi umiddelbart ikke kan levere faglig opbakning til et område, der er så langt udenfor vores eget område som børnekirurgi og -anæstesi. Derimod vil vi meget gerne indgå i et arbejde, der handler om at uddanne sundhedsprofessionelle og informere forældre (og børn). Her ser vi, at jordemødre kan spille en rolle. Styrelsen medgav, at man i løbet af dette arbejde er blevet opmærksomme på, at der mangler information og oplysning. De vil overveje, om der kan foregå et sådan arbejde efterfølgende.
Vi mener, at fortsat dialog med de andre faglige selskaber, med styrelsen og ikke mindst med familierne er vejen frem. Og det har vi tilkendegivet.
Vi har sendt en mail til Styrelsen for Patientsikkerhed om, at det ikke giver mening, at vi fortsætter i det nuværende arbejde om opdatering af den juridiske vejledning – men at vi meget gerne vil deltage, såfremt man ønsker at arbejde med information og oplysning.


Jordemødre til NKA om igangsættelse udpeget

5. august 2020

Der har været ansøgningsfrist til opslag om repræsentanter til NKA (National Klinisk Anbefaling) om igangsættelse af fødsler. Vi takker Jordemoderforeningen for at have givet to af deres tre pladser til DJS. Jordemoderforeningen har udpeget Anne-Mette Schroll, mens DJS har udpeget Eva Rydahl og Nina Olsén Nathan. Vi har således tre meget kompetente jordemødre til at repræsentere vores fag i det meget store arbejde, der venter forude.

Bestyrelsen har vægtet at sammensætte et team, der kan supplere hinanden bedst muligt i det forestående arbejde, og vi har prioriteret at sikre en bred repræsentation af jordemoderfaget i det team. Vi har udvalgt ud fra både forskningsmæssige kvalifikationer, erfaring med arbejde i lignende arbejdsgrupper, samt tilknytning til det kliniske arbejde. Det har været en svær beslutning, da der har været meget kvalificerede ansøgere, og vi ærgrer os over ikke at kunne sende flere afsted.